Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Andrej Kiska predstavil svoju stranu. Títo ľudia tvoria jej jadro
Zdielať na

Andrej Kiska predstavil svoju stranu. Títo ľudia tvoria jej jadro

Archívna reportáž

BANSKÁ BYSTRICA / Prezident Andrej Kiska momentálne predstavuje svoju novú stranu Za ľudí. Sledujte NAŽIVO.

"Pred pár mesiacmi som oznámil, že keď skončím ako prezident, založím stranu. Stojím tu s ľuďmi, ktorí sa ku mne pridali. Ľudia, ktorí chcú skutočne pomôcť našej krajine. Nie je to projekt jedného človeka. Ale toto je najlepší tím pre Slovensko a predstavujeme jadro. Predstavujeme skutočných ľudí, ktorí majú za sebou výsledky," začal tlačovú besedu bývalý prezident Andrej Kiska. 

Stranu predstavil v 5 bodoch : 1. Prečo sme sa rozhodli túto stranu založiť - myslím, že odpoveď je jasná. Chceme pomôcť našej krajine, chceme jej slúžiť. Každý z nás, ktorí tu stoja za mnou, má svoj príbeh. Máme tu Vlada Ledeckého, Máriu Kolíkovu, Mareka Hattasa, Tomáša Valáška, či Juraja Šeligu. Sme nahnevaní, sklamaní, vieme, čo treba spraviť a chceme to spraviť.

2. Komu chceme pomôcť - my sme presvedčení, že každý jeden občan musí mať rovnakú príležitosť, či šancu. Je to jedno či je zo Sniny, z Oravy, či z Bratislavy. Či je katolík, žid, Maďar, či Róm, dôchodca, slobodná mamička. Každý jeden náš občan musí mať rovnakú príležitosť. 

3. Čo chceme spraviť - Komplexný program vám predstavíme v septembri na sneme strany. Už dnes pracuje v našom tíme 72 špičkových odborníkov. Pripravilo zatiaľ 125 programových téz, konkrétnych návrhov, ktoré chceme zmeniť. S týmto programom nám pomáha premiérka Iveta Radičová. Jej vláda bola najlepšia za posledných 10 rokov. Jedna z našich priorít je napríklad kvalitné a dostupné zdravotníctvo pre každého. Určíme maximálne čakacie doby a zabezpečíme dostatok sestier.  

4. Ako to chceme dosiahnuť - Potrebujeme dostať do politiky schopných a čestných ľudí, to je základ, aby sme našu krajinu posunuli dopredu. 

Členovia našej strany sú Marek Hattas, Jana Žitnanská, Juraj Šeliga, Mária Kolíková, Miro Kollár, Vladimíra Marcinková, Tomáš Meravý, Marek Antal, Lenka Balkovičová, Csaba Kiss, Viera Leščáková, Alexandra Pivková, Roman Krpelan, Tomáš Lehotský, Michal Luciak, Tomáš Valaška. 

Oddnes neexistuje strana AnK. Ale vzniká strana Za ľudí. Prihlásilo sa 30 000 podporovateľov. 

5. Koho chceme osloviť, kto je náš partner a kto súper - Chceme osloviť všetkých, ktorí si myslia, že potrebujeme vrátiť Slovensko našim ľuďom. Chceme osloviť ľudí, kt. .sú presvedčení o tom, že každý jeden na Slovensku má rovnakú možnosť. Nesmieme vo voľbách stratiť ani jeden hlas. Smer chce vládnuť a všetko spraví preto, aby vládli znova. Sú pripravení sa spojiť s kotlebovcami či Harabinom. KDH, OľaNO, SaS PS a Spolu  - toto sú strany, s ktorými chceme spolupracovať. Sme pripravení aj dnes aj zajtra kedykoľvek sa stretnúť s predstaviteľmi týchto strán a porozprávať sa o predstavách. 

Medzi priority strany bude patriť zdravotníctvo, školstvo, ale aj riešenie korupcie, regionálnych rozdielov či sociálne problémy, píšu na stránke www.za-ludi.sk. To potvrdil aj Kiska na tlačovej konferencii. Chcú napríklad zabezpečiť dostatok kvalifikovaných sestier. Druhou veľkou témou je podľa neho spravodlivosť. "Nie je možné, aby o mafii, o ktorej vláda vedela roky, aby sa proti nej začalo konať až vtedy, keď boli zabití dvaja mladí ľudia," povedal Kiska. Chcú presadiť zrýchlenie súdov a skutočnú nezávislosť policajnej inšpekcie. Avizujú, že strana bude stredová, ktorá sa bude vyhýbať populistickým vyhláseniam. Odmietajú osočovať súperov a strašiť ľudí. 

Žiadna pomsta zo strany expremiéra Roberta Fica ma nezastraší, odpovedal Kiska na tlačovej konferencii na otázku, či sa nebojí, že teraz, keď už nie je vo funkcii prezidenta, ho obvinia v kauze KTAG. "Cítim sa podstatne silnejší. Doteraz som tej špine čelil sám, teraz za mnou stoja ľudia. Toto nie je o mne, ale o strane a žiaden politický útok nás v tomto boji nezastaví," dodal. Kiska, ktorý do 15. júna zastával funkciu prezidenta, sa domnieva, že túto kauzu na neho vytiahol Robert Fico ako odplatu za to, že ho odmietol vymenovať na post predsedu Ústavného súdu SR. Kiska už dávnejšie priznal, že očakáva obvinenie.

Súvisiace články